JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU Z SOSEM HOLENDERSKIM
Czas na klasyk! Tradycyjnie jajka po benedyktyńsku przyrządzane są z bekonu i kalorycznego maślanego sosu. Moja propozycja będzie zdrowsza i pokuszę się o stwierdzenie,że pyszniejsza. Mam nadzieję,że przepis przypadnie Wam do gustu.
SKŁADNIKI SOS
*4 kajzerki * 2 żółtka
* 4 jajka * łyżeczka musztardy
* łyżeczka octu * 150g jogurtu greckiego
* 4 plasterki chudej szynki * posiekany szczypiorek
* sól,pieprz
1.Przygotuj sos holenderski. Utrzyj żółtka z musztardą i jogurtem w żaroodpornej misce.Ustaw na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotuj 12–15 minut, cały czas mieszając, aż sos zrobi się gęsty.Dodaj szczypiorek, dopraw solą i pieprzem. Zdjejmij z ognia, ale trzymaj w cieple na rondlu z gorącą wodą.
2.Napełnj patelnię do połowy wodą. Doprowadż ją do wrzenia, następnie dolej octu. Zmniejsz ogień, żeby woda lekko wrzała, a następnie ostrożnie wbij kolejne jajka. Gotuj całość 3–4 minuty.
3. Rozgrzej mocno opiekacz. Lekko opiekaj bułki po około 10 minut z obu stron. Ułóż po jednej połówce na talerzach. Przykryj każdą plasterkiem szynki .
4.Wyjmij jajka z patelni łyżką cedzakową. Ułóż na papierowych ręcznikach, żeby osączyć z wody i ewentualnie okroić postrzępione białko nożyczkami. Ułóż po jednym jajku na każdym plasterku szynki.
5.Polej jajka ciepłym sosem holenderskim, posyp szczyptą papryki i posiekanym szczypiorkiem. Podawjć natychmiast z pozostałymi połówkami bułek.
SMACZNEGO :-)
RUDA