TOSTY FRANCUSKIE

TOSTY FRANCUSKIE

Istnieje wiele fantazyjnych wariacji na temat tego prostego przepisu. Można w nim zastosować wiele rodzajów pieczywa - biały chleb z formy czy z automatu, pszenny pełnoziarnisty, bułkę paryską czy pieczywo z rodzynkami, albo na przykład chleb włoski. Grzanki podajemy oczywiście na gorąco, z masłem lub z margaryną, z owocami, z syropem klonowym, z bitą śmietaną lub czymkolwiek innym. To od Was i waszej kreatywności zależy co i jak. 

SKŁADNIKI:

  • *6 grubych kromek pieczywa
    *2 jajka

    *160 ml (2/3 szklanki) mleka
    *1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    *1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    *1 łyżeczka aromatu waniliowego
    *sól do smaku

1.Roztrzep jajka z mlekiem, solą, przyprawami i wanilią.
2.Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzej na średnim ogniu.
3.
Zanurz każdy kawałek chleba z obu stron w roztrzepanym jajku. Połóż na rozgrzanej patelni i smaż na złoty kolor. Podawaj na gorąco z dodatkiem owoców,serka czy syropu czekoladowego.

 

SMACZNEGO :-) 

RUDA